مجتمع های خدماتی بین راهی تاثیر بسیار زیادی بر روی منطقه و ساکنان آن خواهند داشت، بنابراین نمیتوان این اثرات را نادیده گرفت. مجتمعهای خدماتی بین راهی به طور دائمی با محیط اطراف خود در حال تبادل متقابل هستند یعنی روی آن تاثیر میگذارند و از آن تاثیر میگیرند. این مجتمعها نقشهای مختلفی دارند که شامل نقشهای اقتصادی، بازرگانی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، دفاعی، بصری و زیست محیطی است. مجموعه این نقشها تاثیر این مجتمعها بر اصلاح دانش برنامهریزی شهری و منطقهای را به طور واضح نشان میدهد. در ادامه این مقاله میخواهیم با گذشته ی مجتمع خدماتی بین راهی آشنا شویم.
تاریخچه مجتمع های خدماتی بین راهی
منابع تاریخی بیانگر این هستند که بنیانگذار احداث مجتمعهای خدماتی بین راهی، هخامنشیان بودهاند. در دوره اشکانیان همانند دوره هخامنشیان، به علت توسعه راهها و جادهها، احداث ایستگاههای بین راهی به ویژه در مسیر تاریخی جاده ابریشم، اهمیت بسیار زیادی پیدا کرد. در دوره اسلامی نیز عوامل متعددی بر شکل گیری، احداث، توسعه و گسترش ایستگاههای خدمات رسانی بین راهی تاثیر داشت که این عوامل شامل عوامل مذهبی، نظامی و اقتصادی است.
قرن پنجم (ه-ق)، به عنوان عصر شکوفایی هنرهای اسلامی به ویژه هنر معماری شناخته میشود. در واقع بنیان اصلی گسترش شبکه راههای تجاری به دنبال آن احداث مجتمعهای خدماتی بین راهی در مسیر جادهها و در نزدیکی شهرها، این دوره به حساب میآید. در دوره تیموری تجارت، معماری و احداث مجتمعهای خدماتی بین راهی، توسعه و گسترش بیشتری نسبت به قبل پیدا کرد، اما عصر طلایی ایجاد مجتمعهای خدمات رسانی بین راهی ایران، به دوره صفوی باز میگردد که بقایای 999 کاروانسرا و ایستگاههای بین راهی که در آن دوره ساخته شده، هنوز در کنار جادههای ایران پابرجا است.
سوابق مجتمعهای خدماتی بین راهی
سوابق تاریخی
در طول تاریخ هر یک از تسهیلات بین راهی، عاملی مهم در ایجاد تعاملات بین شهری به حساب میآمد. امروزه هر کدام از آنها نیز در شکلی جدیدتر پدید آمدند و باعث تسهیل سفرهای بین شهری شدهاند. مجتمعهای خدماتی بین راهی نقش ساباطها را به منظور مکانی برای رفع خستگی، رباطها و تمثیلها را به عنوان کمپ یا توقفگاه برای سکونت و استراحت، کاربات، کاروانسرا و خانها را به عنوان اقامتگاه و محلی برای تامین مایحتاج مسافران مثل غذا و خوراک و حتی مکانی برای مبادله اجناس و تعاملات اجتماعی و فرهنگی، میهمانخانه و دسکره به منظور مکان استراحت شبانه یا محلی برای تفرج و گذراندن اوقات فراغت، ایفا میکنند.
درآن زمانها، در ایستگاههای بین راهی طویله، نعلبندی، آغل و بارانداز وجود داشت به علت اینکه اکثر سفرها با چهارپایان صورت میگرفت، اما امروزه این مکانها جای خود را به توقفگاههای وسیله نقلیه، تعویض روغنیها، پمپ بنزین، تعمیرگاهها و محل شستشوی اتومبیل داده است.
از سوی دیگر امروزه این مجتمعهای خدمت رسانی پیشرفتهای زیادی داشتهاند تا مایحتاج مسافران را به شیوه امروزی فراهم کنند. به علت افزایش نیازهای مسافران و گردشگران، امروزه خدمات متنوعتری از جمله پارک کودکان، تسهیلات ارتباطی، تسهیلات امدادی و بهداشتی و مانند آنها، توسط مجتمعهای خدماتی بین راهی ارائه میشود.
سوابق جهانی
در حال حاضر، احداث مجتمعهای خدماتی رفاهی در جادهها و راهها به عنوان امری جهانی پذیرفته شده است. در این زمینه، دولتها تنها نقش اقتصادی این مجتمعها را مد نظر ندارند، بلکه منافع زیست محیطی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی این مجتمعها آنقدر گسترده است که دولتها برای احداث مجتمع خدماتی بین راهی تسهیلات ویژهای را در نظر میگیرند. به عنوان مثال، دولت ترکیه دستورالعملی ایجاد کرده که همزمان با احداث یک اتوبان در این کشور، باید مجتمعهای خدماتی رفاهی بین راهی وابسته به آن هم به طور همزمان شروع به احداث کنند.
در مورد احداث مجتمعهای خدماتی رفاهی بین راهی الگوی مشخصی در کشورها مد نظر قرار گرفته نشده، زیرا شرایط مختلفی که در هر کشور وجود دارد، مشخص میکند که سیاست احداث مجتمعهای آن کشور متمایز با دیگر کشورها اعمال شود. به عنوان مثال، در عربستان سعودی مجتمعهای خدماتی بین راهی، اکثرا برای زیارت کنندگان و مسافران خارجی که نیاز به حجم وسیعی از خدمات دارند، طراحی میشوند.
در برخی کشورهای دیگر، علاوه بر نیازهای رفاهی به سایر نیازهای مسافران و رهگذران جادهها مانند نیازهای تفریحی و گردشگری نیز توجه ویژهای شده است. به عنوان مثال در مجتمعهای خدماتی رفاهی بین راهی موجود در بریتانیا و کانادا، توجه ویژهای به مسائل تفریحی و گردشگری شده است و بیشتر توجه بر روی ایجاد تسهیلاتی متمرکز شده که مسافران و گردشگران علاوه بر دستیابی به خدمات ضروری و مورد نیازشان، از طبیعت اطراف نیز حداکثر بهره را ببرند.
سوابق جهانی مجتمعهای خدماتی بین راهی نشان میدهند که این مجتمعها در هر یک از کشورها تنوع بسیار زیادی دارند و با توجه به شرایط اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی هر کشور احداث شدهاند. به عنوان نمونه مجتمعهای خدماتی رفاهی بین راهی احداث شده در یک بزرگراه در آلمان با ترکیه متفاوت است و هر کدام با توجه به مکان، ویژگیهای طبیعی و فاصله از شهر، سطوح مختلفی از خدمات را ارائه میدهند. علاوه بر آن خدماتی که در جادهها و راههای مختلف ارائه میشود، بستگی به شرایط آنها میتواند متفاوت باشد، مثلا خدمات در جادههای منطقهای با جادههای بین منطقهای و بین المللی متفاوت خواهد بود.
با توجه به مطالبی که بیان شد، سوابق جهانی مجتمعهای خدماتی بین راهی بیانگر آن است که این مجتمعها در جهان تنها نقش خدمات رسانی به رهگذران جادهها و مسافران را بر عهده ندارند، بلکه علاوه بر فراهم آوردن تسهیلات رفاهی برای گردشگران و مسافران، مسائلی همچون توسعه و پیشرفت منطقهای را در دستور کار خود قرار میدهند و نقشهای بسیار زیادی در زمینههای مختلف خواهند داشت.
سخن آخر
همانطور که در مقاله گفته شد، مجتمعهای خدماتی بین راهی حتی در گذشته هم از اهمیت بالایی برخوردار بوده اند و این مجتمعها به شکلهای مختلف و با معماریهای گوناگونی، وجود داشتهاند. این موضوع بیانگر اهمیت بالای مجتمعهای خدماتی بین راهی است و نشان میدهد که حتی گذشتگان هم از اهمیت آنها آگاه بودهاند. عدم وجود مجتمعهای خدماتی بین راهی، امر سفر را سخت و عملا غیر ممکن میسازد. اگر در سفرهای پیشرو از جاده تهران قم عبور میکنید، برای استراحت و سوختگیری به مجتمع خدماتی بین راهی فانوس سر بزنید تا از خدمات فوقالعاده این مجموعه بهرهمند شوید.
بدون دیدگاه